3 Mei 2022

Capsule wardrobe challenge

Nesteldrang in de kledingkast van de kinderen.

Nieuw seizoen, allemaal nieuwe items in de winkels en online en niets past meer van wat er in de kast hangt, want 1 jaar later betekent bij onze kleintjes ook een aantal centimeter extra. Hoe hou je de kast van je monkey onder controle en wat is nu slim om wel of niet te kopen?

Capsule wardobe

Daar hebben wij wel een oplossing voor! We hebben het namelijk over de “Capsule wardrobe challenge”. Bij deze challenge bestaat de kast van jouw monkey alleen nog uit de items die noodzakelijk zijn. Op deze manier bespaar je dus geld en tijd. Helaas kunnen we niet garanderen dat de hoeveelheid was minder wordt ;).

Als jouw monkey een leeftijd heeft van 0-4 jaar, zal ik vooral lekker alles kopen wat je leuk vindt. Op dit moment zullen ze ook nog geen sterke mening hebben over wat ze die dag aan willen en daarnaast wordt de kleding sneller vies en heb je vaak meerdere outfits op een dag nodig. Om dan aan deze challenge mee te doen zal een hele uitdaging worden. Als jouw monkey al een stukje ouder is, is deze challenge misschien wel iets voor jou. Zeker met de zomer op komst is het wel zo fijn om hier georganiseerd en duurzaam aan te beginnen. Om jou daar een handje mee te helpen zullen we ons focussen op de perfecte kledingkast in de lente/zomer voor jouw monkey. Dit zal een hoop keuzestress en onnodige uitgaven voorkomen!

Wat heb je nodig?

Om aan deze challenge te beginnen zijn er ongeveer 5 tot 10 volledige outfits nodig. Zo’n outfit kan bestaan uit een broek, een t-shirt en een jas. Dit kan je natuurlijk helemaal aanpassen aan jouw monkey en wat je denkt nodig te hebben. Er zijn natuurlijke geen echte regels, dus doe vooral waar jij je goed bij voelt! Het is natuurlijk wel handig om een maximum aan te houden, zodat je ook echt bewuste aankopen kan doen en een mooie selectie kan maken. Wij adviseren om een maximum van 20 outfits aan te houden.

De capsule wardrobe van jouw monkey voor de lente/zomer kan bestaan uit de volgende items: 

 • 2 blousen of longsleeves
 • 8 t-shirts met korte mouw
 • Jongen: 4-5 lange broeken (incl jeans)
 • 3-4 korte broeken
 • Meisje: 4 broeken (incl jeans) + 3 jurkjes/rokjes
 • 3-4 korte broeken
  • Tip: jeansrokjes en jeansbroeken zijn winter en zomer geschikt.
 • 4 sweaters
 • 2 vesten
 • 1 zomerjas
 • 1 paar mooie/nette schoenen
 • 2 paar sneakers
 • 1 paar slippers of sandalen

Zou je graag de aantallen van bepaalde items willen aanpassen? Dat kan natuurlijk altijd! Het kan bijvoorbeeld zijn dat je er een extra korte broek aan wilt toevoegen. Ondergoed, pyjama’s en sokken staan niet in dit lijstje en hoef je eigenlijk ook niet mee te tellen. Hier kan je zelf kijken hoeveel je van alles nodig denkt te hebben. Wij adviseren wel om hier te investeren in duurzame items met een goede kwaliteit. Dit gaat simpelweg ook een stuk langer mee en zal je ook weer geld schelen.

Voor de zomer zou je ook nog altijd een aantal extra items kunnen toevoegen. Hierbij kan je denken aan zwemkleding of accessoires zoals een pet. Dit is praktisch en maakt elke outfit toch weer af!

Hoe begin ik aan de capsule wardrobe challenge?

Je vraagt je nu vast af hoe je nou aan zo’n challenge moet beginnen. Het is eigenlijk heel simpel! Wij hebben het gemakkelijk gemaakt en in een aantal stappen beschreven hoe jij de kast van jouw monkey kan omtoveren tot een echte capsule wardrobe. Voor elke dag ga je 1 stap verder. Zo heb je elke dag weer iets te doen en heb je ook genoeg tijd. Het is overigens ook nog eens heel erg leuk om dit samen met jouw monkey te doen!

 • Het nieuwe seizoen

Kijk voor de zomer begint alvast in de kast van jouw monkey naar alle items. Bepaal welke items nog passen en wat je graag nog zou willen houden. De overige items kan je bijvoorbeeld verkopen of weggeven. Bekijk zeker even de vorige blog voor alle tips en Tricks!

 • Maak een moodboard

Bekijk alvast een beetje samen met jouw monkey naar leuke outfits en items die jij zeker in de nieuwe kast wilt hebben. Verzamel deze foto’s en maak er een mooi geheel van. Op deze manier kan je ook alvast verschillende outfits samenstellen en alles met elkaar matchen. Dit moodboard kan je er tijdens het shoppen weer bij pakken. Het is dus niet alleen een leuke activiteit, maar ook nog eens heel nuttig!

 • Bedenk een budget

Om van te voren een goed beeld te hebben is het misschien wel handig om ook een budget op te stellen. Bedenk welk bedrag je maximaal wilt uitgeven. Zo zorg je ook dat de onnodige aankopen voorkomen kunnen worden. Als je ervoor kiest om de kleding die te klein is te verkopen, is dat natuurlijk een leuke extra!

 • Denk altijd goed na

Als je zover bent dat je ook daadwerkelijk nieuwe items gaat kopen, is het belangrijk om er eerst even goed over na te denken. ‘Zijn de items wel praktisch?’ En ‘kan ik dit goed met andere kleding combineren?’. Dit zijn allemaal vragen om van te voren over na te denken. Daarnaast is het natuurlijk ook goed om te weten of jouw monkey alles net zo leuk vindt als jij.

 • Shoppen!

Om net nog even wat extra geld te besparen is het ook super leuk om op zoek te gaan naar koopjes en tweedehands items. Kijk bijvoorbeeld naar outlets of verschillende plekken op social media. Het geld dat je hier mee bespaard kan weer worden uitgegeven aan een bepaald item uit een nieuwe collectie.

Het belangrijkste om te onthouden tijdens deze stappen is duurzaamheid. Probeer kleding te kopen met een goede kwaliteit, zodat jouw monkey er ook langer in kan lopen. Het is de investering waard en je zal er uiteindelijk ook geld mee besparen.
Bij Daily Monkeys hebben we bijvoorbeeld een aantal merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Denk hierbij aan I Dig Denim, IGOR, Molo en The Simple Folk.

Waar moet je op letten?

Om nieuwe items toe te voegen aan de kledingkast van jouw monkey is het handig om op een aantal punten te letten. Op deze manier gaat alles een stuk makkelijker en heeft jouw monkey ook een stuk langer plezier van de nieuwe kast!

 • Koop veel goede basics

Om een goede basis te hebben, is het slim om eens te kijken naar mooie basics. Deze items kan je namelijk makkelijk combineren en zullen elk seizoen wel terug komen.

 • Ga voor een vast kleurenpalet

Om alle items te kunnen matchen is het slim om een bepaald kleurenpalet te kiezen. Zo zorg je ervoor dat je meerdere combinaties kan maken en jouw monkey niet steeds dezelfde outfits draagt.

 • Kies makkelijke items

Het is ook een goed idee om te gaan voor items die niet te veel aandacht nodig hebben. Zo kan je ze makkelijk wassen en liggen ze snel weer in de kast van jouw monkey!

Succes en vergeet zeker niet om die nieuwe kasten met ons te delen op social media!

Duurzaam, netjes en georganiseerd. Zo wil je toch elke dag beginnen?

Denise – Daily Monkeys