13 September 2021

Genderneutrale kinderkleding: een trend die doorzet

Sommigen vinden het overdreven, anderen zien het als de toekomst. Toch is genderneutraal een woord dat we steeds vaker horen. Je hebt bijvoorbeeld vast weleens over genderneutrale toiletten en genderneutrale voornaamwoorden gehoord. Langzaam beginnen de gendergrenzen in onze maatschappij te vervagen. Veel ouders gaan hier al in mee. Zij proberen hun kinderen niet te veel in het hokje van meisje of jongen te duwen, zodat ze hun identiteit zelf kunnen ontdekken. Niet zo gek dus dat dit ook in de kledingindustrie wordt opgepikt, in de vorm van genderneutrale kinderkleding.

Wat is genderneutrale kleding?

Genderneutrale kleding is kleding die niet duidelijk bij één geslacht hoort. Dus geen bloemetjes en glitters voor meisjes en donkere kleuren en stoere prints voor jongens. Genderneutrale kledingmerken gebruiken neutrale kleuren, patronen en pasvormen.

Interessant is dat genderneutrale kleding al eeuwen bestaat en dus niet echt nieuw is. In de Romeinse tijd droegen zowel mannen als vrouwen een tuniek en in Japan werd de kimono lang door beide geslachten gedragen. Ook in de 20e eeuw vervaagden de verschillen tussen man en vrouw regelmatig in de modetrends. Die extreme verschillen in kleding zijn juist echt iets van de moderne tijd.

Waarom zou ik mijn kind genderneutraal kleden?

In de huidige samenleving staat er veel druk op kinderen om zich vanaf jonge leeftijd aan specifieke genderrollen te conformeren. Dat kan tot problemen leiden, zeker als het kind zich vanbinnen anders voelt. Door je kind genderneutraal te kleden kun je deze maatschappelijke druk bestrijden. Andere argumenten om je kind genderneutraal te kleden:

  • Kinderen hebben meer mogelijkheden om met kleding te experimenteren
  • Kinderen leren dat er niet slechts twee geslachten zijn
  • Kinderen kunnen zichzelf zijn en worden niet in een rol geduwd die niet bij hen past

Genderneutrale kinderkleding bij de HEMA

Het is nog niet zover dat we het normaal vinden dat we onze zoontjes met een mooi jurkje naar school sturen. Maar steeds meer merken, waaronder ook veel kindermerken, maken geen duidelijk onderscheid meer in jongens- en meisjeskleding.

HEMA was hier een bekende voorloper in en heeft het ook bij een groot deel van de samenleving bekend gemaakt. Daar zijn al jaren geleden de meisjes- en jongensafdelingen vervaagd. Dit is vooral handig als je babykleertjes wilt kopen en nog niet weet wat het geslacht gaat zijn.

Een langzame verandering

Ouders reageren langzaam positief op deze trend. In de afgelopen jaren accepteren ze meer kledingmerken die een breder scala aan genderneutrale opties bieden. Er is nog een lange weg te gaan voordat we totale genderneutraliteit in kinderkleding bereiken: er zijn nog steeds veel merken die weigeren rekening te houden met niet-binaire geslachten en kinderen die de voorkeur geven aan andere labels dan ‘jongen’ of ‘meisje’.

Mooie merken voor genderneutrale kinderkleding

Op Daily Monkeys vind je een aantal leuke merken die genderneutrale kleding aanbieden:

I Dig Denim

I Dig denim is een merk dat bekend staat om de liefde voor denim. Het merk richt zich op kinderkleding dat gedragen kan worden door zowel meisjes als jongens. Het is stoer en past bij iedereen.

Snurk

Snurk staat niet meer alleen bekend om coole dekbedovertrekken, maar wordt ook steeds meer bekend om de leuke kleding. In het assortiment vind je gave pyjama’s, truien en hoodies met uiteenlopende prints, die niet per definitie voor meisjes of voor jongens zijn.

Filters op kledingwebshops zoals Daily Monkeys

Veel webshops hebben nog steeds een filter voor jongens en meisjes. Ze zorgen er alleen wel voor dat de genderneutrale kledingstukken onder beide filters te zien zijn. Zo hebben we het bij Daily Monkeys ook geregeld. Wij promoten in de looks op de webshop ook kledingstukken die zowel door jongens als meisjes gedragen kunnen worden. Wij maken de keuze niet, maar laten dat aan jou over. En zo hoort het toch eigenlijk ook? Kies jij al voor genderneutrale kleding? En doe je dat dan bewust of wordt je er onbewust naartoe getrokken?