6 September 2021

Online kinderkleding kopen? Dit is waar je op moet letten

Het was al een trend, maar sinds corona zijn nog meer mensen aan het online shoppen geslagen. Ook voor hun kinderen. Kinderkleding online kopen is makkelijk, want je hoeft niet stad en land af te reizen met een kind dat daar waarschijnlijk helemaal geen zin in heeft. Het nadeel is dat je sneller een miskoop doet, doordat je de kleding niet van tevoren kunt passen en aanraken. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet, zodat online kinderkleding kopen hopelijk altijd een succes is!

Online de juiste maat kinderkleding kiezen

Als ouder heb je het qua maten redelijk makkelijk. Je kent je maat en deze blijft bijna altijd hetzelfde (behalve na een vakantie of de feestdagen misschien 😉 ). Bij kinderen is dat anders. Die hebben elk halfjaar en soms zelfs elk kwartaal een nieuwe maat, waarin je je moet verdiepen. En dan vind je bij elk merk en in elk land ook nog eens andere maten. Wij helpen je graag met wat tips.

Check de maattabel

Op Daily Monkeys hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Raadpleeg de maattabel bij het artikel om makkelijk de juiste maat te vinden per merk.

Bestel een maatje groter

Steeds meer ouders vinden het tegenwoordig ook belangrijk waar de kleding vandaan komt en waar het van gemaakt is en door wie! Grote fabrieken met slechte arbeidsvoorwaarden komen helaas nog steeds voor, en de fast fashion is daar helaas nog steeds een onIk kan me voorstellen dat je jouw bewegelijke kind niet elke keer wilt opmeten als je kleding bestelt. Bij twijfel is het beter om een maatje groter dan kleiner te bestellen, want kinderen groeien heel snel en strakke kleding vinden ze vaak onprettig. Nog iets te ruim? Je kan de mouwen en broekspijpen opstropen tot ze in het kledingstuk zijn gegroeid. Bedenk wel dat het kledingstuk daardoor mogelijk wat sneller slijt.

Merkkinderkleding vs. merkloze kinderkleding

Merkkinderkleding is mooi, maar vaak ook wat prijziger. Wanneer kies je voor een mooi merk en wanneer ga je voor betaalbaardere kinderkleding?

Merkkleding kan vaak meer wasjes aan

Kinderkleding moet vaak gewassen worden, want na één keer dragen is het vaak al vies.  Van al dat wassen slijt kinderkleding sneller. Vaak zie je dat merkkinderkleding een betere kwaliteit heeft en dus langer mooi blijft, ondanks alle wasjes. 

Koop alleen de basics van een goed merk

Laat de portemonnee het niet toe om continu merkkinderkleding aan te schaffen? Dan kan het slim zijn om alleen wat goede basics van een mooi merk te kopen. Deze worden meestal vaker gedragen én dus vaker gewassen. Denk aan een aantal goede jeans, basic t-shirts en truien. Kies voor betaalbare, merkloze kinderkleding voor items die niet zo vaak gedragen worden. Zoals een blouse of jurkje.

Betaalbare merkkinderkleding

Bij Daily Monkeys bieden we mooie merken aan, tegen een mooie prijs. Zo hoef je geen enorme bedragen uit te geven, maar koop je wel hippe kinderkleding van goede kwaliteit.

Duurzame kinderkleding

Steeds meer ouders vinden het tegenwoordig ook belangrijk om te weten waar de kleding vandaan komt, waar het van gemaakt is en door wie. Grote fabrieken met slechte arbeidsvoorwaarden komen nog steeds voor en de fast fashion is daar helaas nog steeds een onderdeel van. Maar gelukkig zijn er ook veel merken die wel een duurzame weg inslaan.

Wat is fast fashion?

Fast fashion is kleding die niet bedoeld is om lang te dragen. Het is goedkope kleding van lagere kwaliteit, die daardoor vaak slechts korte tijd mee gaat. De collecties van fast fashion-merken wisselen razendsnel en trends zijn snel weer over. Zo wordt aangemoedigd om vaak nieuwe kleding te kopen. Dat is natuurlijk niet goed voor het milieu.

Inmiddels bestaat er zelfs een overtreffende trap: ultrafast fashion. Doordat webshops geen winkelvoorraad hoeven aan te houden, kunnen ze de collecties nog sneller wisselen. Soms is een kledingstuk nadat het ontworpen is al binnen 10 dagen verkrijgbaar in de webshop. Voorbeelden van ultrafast fashion zijn Boohoo, Asos en Shein. Dit soort merken produceren een soort ‘wegwerpkleding’.

Kies voor duurzame kinderkleding, met aandacht voor mens en natuur

Gelukkig zijn er ook merken die kinderkleding graag duurzaam willen produceren. Zij letten bijvoorbeeld op:

  • Goede werkomstandigheden in fabrieken
  • Gebruik van verantwoorde materialen
  • Productieprocessen met zo min mogelijk impact op het milieu
  • Hoge kwaliteit, zodat kleding langer mee gaat

Een mooie motivatie om toch wat meer uit te geven aan een outfit, ook al is iets soortgelijks ook bij een goedkope fast fashion-winkel te koop. En al wordt duurzame kinderkleding niet verkocht voor dumpprijzen, het kan alsnog betaalbaar zijn.

Geef kinderkleding een mooi tweede leven

Als je gaat voor duurzame kinderkleding is de kleding waarschijnlijk nog niet versleten als je kind eruit is gegroeid. Dan is het natuurlijk mooi als iemand anders er nog plezier van heeft. Op deze manieren geef jij kinderkleding een goed tweede leven:

  • Geef het door aan een ander kind in je leven (broertjes, zusjes, nichtjes, neefjes)
  • Verkoop het online, bijvoorbeeld via Vinted of Marktplaats
  • Geef het aan tweedehandswinkels of webshops voor tweedehandskleding (soms krijg je hier ook nog een klein bedrag voor)
  • Doneer het aan de kinderopvang
  • Stop kleding in een kledingcontainer van het Leger des Heils, zodat het terecht komt bij een ander kind of gerecycled wordt (hier vind je containers in jouw buurt)