19 April 2022

Wat te doen met te kleine kinderkleding?

Ze groeien als Apenkool! Wat doe je met de te kleine kleertjes van je Monkey? 

Ze worden zo snel groot! Onze grote kleine Monkeys groeien als kool waardoor kleding al snel niet meer past. Maar wat doe je dan met die kleding? Weggooien is geen optie. Kies voor duurzaamheid en geef de kleertjes van je Monkey een nieuw leven!

Doorgeven aan familie, vrienden, etc. 

De kans dat de jongste telg uit een gezin of familie in gloednieuwe kleertjes loopt, is vrij klein. Vaak erven de kleinsten de oude kleding van grotere broers, zussen, neven of nichten. Dat vinden de kleine Monkeys ergens ook wel stoer; eindelijk passen ze in de grote trui van hun grote broer of die mooie jurk van groot zus. Voor de mama’s is het doorgeven van kleding binnen de familie ook voordelig. Het bespaart namelijk geld én het is beter voor het milieu vanwege het duurzame hergebruik van een product. 

Vaak hechten mama’s waarde aan bepaalde kledingstukken en vinden het moeilijk om er afstand van te doen. Die kleine kleertjes zijn ook zó schattig! Helaas kun je niet altijd alles bewaren, maar door de kleding door te geven aan een bekende, hoef je als mama nog geen definitief afscheid te nemen en je maakt er iemand anders blij mee. Win-Win!

Aan een goed doel schenken 

Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om nieuwe kleren te kopen wanneer deze niet meer passen. Gelukkig zijn er veel stichtingen die deze mensen een handje helpen. De oude kleertjes van jouw Monkey zijn daar dan ook meer dan welkom. Vaak maakt het niet eens uit of de kleding versleten of kapot is, omdat veel van de goede doelen het textiel recyclen. Loop daarom in plaats van naar de afvalcontainer naar een textielcontainer. 

Leger des Heils 

Doneer een zak kleding bij een textielcontainer of donatiepunt van het Leger des Heils. Zij geven gratis kleding weg aan mensen in nood in zowel binnenland als buitenland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die onder de armoedegrens leven, slachtoffer zijn geworden van een natuurramp of vluchtelingen. 

De gedoneerde kleding hoeft niet per se mooi of zo goed als nieuw te zijn. Ook hoeft de kleding niet meer draagbaar te zijn, want de stichting recyclet textiel. Wel is schone kleding gewenst en moet de zak met kleding afgesloten worden aangeleverd. Je kan de kleding zelfs op laten halen. De textielcontainers zijn vaak bij winkelcentra en supermarkten te vinden. 

Stichting Babyspullen 

Nederland lijkt een rijk land, toch leeft 1 op de 9 kinderen hierin onder de armoedegrens. Dat betekent dat er zo’n 50 baby’s per dag worden geboren in armoede. Stichting Babyspullen zorgen dat de ouders van die baby’s een startpakket krijgen met de nodige spullen. Alle babykleertjes t/m 92 zijn daarom van harte welkom. De stichting heeft 200 inzamelpunten door het hele land. Check snel het dichtstbijzijnde punt en maak een ander blij.

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere goede doelen die de te kleine kleding van jouw Monkey hard kunnen gebruiken. Bekijk daarom de mogelijkheden bij jou in de buurt en ontdek wat je kunt doen om anderen te helpen. 

Naar de kringloop brengen 

Kringloopwinkels hebben vaak een wat stoffig imago, maar met het oog op hergebruiken en duurzaam omgaan met producten, is tweedehands de nieuwe hip. In Zweden is tweedehands winkelen al jaren heel normaal. Je hebt daar zelfs een tweedehands winkelcentrum! Hier in Nederland gaan mensen ook steeds vaker naar kringloopwinkels. Niet alleen om vintage items te scoren, maar ook om oude spulletjes en kleding te brengen. Zo ook kleding. De kleertjes die jouw Monkey niet meer past, krijgen zo weer een nieuw leven. Dat is ook het doel van een kringloopwinkel; oude spullen een kans geven om hergebruikt te worden in plaats van bij het afval te belanden. 

Door spullen aan een kringloopwinkel te doneren, draag je bij aan een duurzamere wereld. Ook zijn veel kringloopwinkels verbonden aan een stichting of goed doel.

Doorverkopen 

Super zonde dat je kleine Monkey uit zijn of haar kleertjes is gegroeid. Weggooien is nog meer zonde. Vooral wanneer de kleding er nog goed uitziet en draagbaar is. Probeer daarom nog wat items te verkopen. Er is een flinke trend gaande op het gebied van tweedehands shoppen, dus grote kans dat je nog wat kan verdienen aan de te kleine kinderkleding. Wel moet je op een aantal dingen letten; zo is het natuurlijk belangrijk dat de kleding die je verkoopt schoon en mooi is. Wanneer het item een beschadiging of vlekje bevat, meld dit dan en verlaag de prijs. Maak daarnaast duidelijke afspraken met de koper. Voor wie zijn de verzendkosten? Betalen voor of na het ontvangen van het pakketje? Gelukkig zijn er platforms die het doorverkopen van kleding een stuk makkelijker en veiliger maken.

Marktplaats

Marktplaats is al jaren dé plek waar je je tweedehands spullen kwijtraakt. Je maakt supersnel een account aan en zet binnen no time de items die je wilt verkopen online. Je kunt er zelf een prijs bij zetten of mensen laten bieden. Via een chat kunnen geïnteresseerden vragen stellen en kun je de verkoop bespreken. Zorg dat je advertentie de nodige informatie bevat; de maat, pasvorm, merk, etc. Let er ook op dat je foto’s aantrekkelijk zijn voor een eventuele koper. Een T-shirt met vouwen verkoopt minder snel dan een gestreken T-shirt op een hanger. Fotografeer ook het label met maat en merk. Zo kunnen eventuele kopers beoordelen of het product en de omschrijving overeenkomen. Voordelen van Marktplaats zijn dat je geen verkoopkosten betaald en verkopen redelijk veilig gaat, vanwege de richtlijnen van het platform.

Vinted

Vinted is eigenlijk een soort marktplaats, maar dan alleen voor kleding en babyspullen. Jemaakt een advertentie met duidelijke beschrijving en voegt er mooie foto’s bij van het product. Bij Vinted vul je een vast format in met maat, merk, etc. Ook hier betaal je geen verkoopkosten. Zo verdien je dus nog wat aan de te kleine kleertjes van je Monkey en maak je er een ander weer blij mee.

Facebook & Instagram

Tegenwoordig kun je ook heel makkelijk via social media verkopen. Facebook heeft sinds kort Facebook Marketplace; eenzelfde concept als Marktplaats, maar dan gekoppeld aan je Facebookprofiel. Kopers kunnen dus jouw profiel bekijken wanneer ze je advertentie zien. 

Via Instagram wordt er ook steeds meer verkocht. Er worden aparte accounts gemaakt voor de verkoop van bijvoorbeeld kleding. Dit werkt hetzelfde als een persoonlijk profiel op Instagram; je plaatst een foto met een onderschrift. Mensen kunnen dat dan liken en een comment geven. Ook kunnen er privéberichten worden gestuurd via DM. Een nadeel aan deze manier van verkopen, is dat je zelf volledig verantwoordelijk bent. Wanneer iemand besluit niet te betalen na het ontvangen van een pakketje is er niet zoveel wat je kunt doen. 

Vind je dat online verkopen te veel gedoe? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op een gezellige rommelmarkt te gaan staan met een kraampje of kleedje. Ruim snel voor Koningsdag nog je zolder en de kast van je Monkey op!

Upcycelen

Te kleine kleren een reden om nieuwe kleding te kopen? Dat hoeft niet! Een oud item kan met een beetje creativiteit de basis zijn voor een nieuw kledingstuk. Veel grote modemerken doen dit ook. Steeds vaker zie je gerecyclede kleding. Kijk bijvoorbeeld maar naar de collectie van Molo en By-Bar

Maar hoe leuk is het als je zelf aan de slag gaat met het upcycelen van oude kleertjes? Het vergt natuurlijk wat creativiteit en handigheid met een naaimachine, maar je creëert wel een uniek item én bent verantwoord bezig. Nu lijkt het allemaal ingewikkeld, maar er zijn gelukkig super veel blogs, video’s en tips te vinden. Laten we simpel beginnen; van een lange jeans een short maken:

Wat heb je nodig?

  • Een oude jeans
  • Een scherpe (kledingschaar)
  • Een meetlint
  • Krijt of een stukje witte zeep om mee te markeren

Hoe ga je te werk?

  1. Draai de jeans binnenstebuiten zodat je niet in de zakken gaat knippen.
  2. Meet met het meetlint tot zo’n 5 tot 6 cm onder het kruis van de broek. Teken daar een horizontaal stippellijntje op één broekspijp met het krijtje of zeepje om te markeren waar je moet knippen.
  3. Knip vervolgens over het stippellijntje en vouw de broek dubbel.
  4. Teken nu ook op de andere broekspijp een stippellijn en knip de lange pijp af.
  5. Trek het broekje aan bij je Monkey en kijk of je tevreden bent over de lengte. Nog te lang? Knip dan nog wat bij volgens de voorgaande stappen. 

Let op! 

Laat de pijpen van de shorts wat langer wanneer je deze wil oprollen. Heb je liever rafels aan de uiteindes? Dat kun je supermakkelijk doen door er zachtjes aan te trekken of de short in de wasmachine te doen. 

Weet je wel raad met naald en draad? Naai dan wat embleempjes op het broekje voor een unieke look! Maak er een creatieve middag van samen met je Monkey. 

Geef de kleertjes een nieuw leven

Je kunt natuurlijk ook voorkomen dat kleding al snel te klein wordt door op de groei te shoppen. Oversized truien, sweaters en T-shirts zijn op dit moment hartstikke hip. Een maatje groter kopen, kan dus absoluut geen kwaad.

Wanneer de kleertjes dan uiteindelijk toch echt te klein zijn, is het tijd om deze een nieuw leven te geven. Zorg er dan wel voor dat de items een tijdloos design hebben en van hoge kwaliteit zijn. Daarnaast moet de kleding wanneer je deze besluit te verkopen of weg te geven wel schoon zijn, zodat anderen weer fris en fruitig voor de dag kunnen komen in hun nieuwe vintage outfit.

Geef de kleertjes van je Monkey een nieuw leven!

Denise – Daily Monkeys