30 Augustus 2021

Vlekken in de kleding van je kind? Zo krijg je ze eruit!

We willen als ouders natuurlijk dat onze kinderen er leuk uit zien. Maar helaas… Soms is het al een minuut nadat ze zijn aangekleed raak: een vlek! Broodbeleg, fruit of limonade, het belandt allemaal wel eens op de verkeerde plek. En anders komen die vlekken later wel tijdens het buitenspelen. Maar laten we eerlijk zijn, we willen natuurlijk ook dat onze kinderen lekker kind kunnen zijn. Ze moeten kunnen viezeriken en ravotten. Wij zorgen wel voor de vlekken.

De beste middelen om vlekken uit kinderkleding te verwijderen

Ook jouw kinderen komen vast regelmatig thuis met vlekken in hun kleding. Soms is het misschien zelfs een raadsel waar ze vandaan komen. Als je deze middeltjes in huis hebt krijg je vrijwel elke vlek weg.

Witte azijn

Om gekleurde of witte was weer als nieuw te maken, kan je voor het spoelen een half kopje azijn in de wasmachine gooien. Als iets echt vies is kan je het ook weken in azijn. Het stinkt, maar het helpt wel om eenvoudige vlekken te verwijderen.

Citroensap

Citroensap is ideaal om vlekken mee te verwijderen. Als er vlekken in een wit kledingstuk zijn gemaakt, hoef je er alleen maar een paar druppels citroensap op te doen. Laat het kledingstuk drogen in de zon en gooi het de wasmachine in. 

Talkpoeder

Sausvlekken en olievlekken zijn afschuwelijk. Maar als je direct wat talkpoeder op de vlek doet, kan het poeder de vlek absorberen. En als het goed is zal er na een was in de wasmachine niets meer van te zien zijn.

Zuiveringszout/baking soda

Zuiveringszout is niet alleen handig om textiel zachter te maken, maar ook om vlekken te verwijderen. Maak een papje van water en zuiveringszout en voeg dit toe aan het wasmiddel. Dit versterkt het effect van het wasmiddel en maakt alles weer helemaal als nieuw. 

Keukenzout

Als de vlek nog nat is kan het keukenzout de vlek absorberen. Daarna kan je het opgedroogde zout van de vlek borstelen. Uiteraard vervolgens gewoon bij de was toevoegen en klaar. Als je keukenzout toevoegt aan je wasmiddel helpt het ook de kleur van verbleekte kleding terugbrengen. 

Oud recept van oma: groene zeep

Spoel de vlek uit met koud water uit en wrijf er wat groene zeep op. Laat intrekken en gooi in de wasmachine.

De meest hardnekkige vlekken en hoe je ze verwijdert

Bramen-, frambozen- en kersenvlekken

Kersen, bramen en frambozen zijn heerlijk, maar ze laten helaas wel hardnekkige vlekken achter. Gelukkig is er een manier om die vlekken er weer uit te krijgen. Druppel wat citroensap op de vlek en breng er daarna een ruime hoeveelheid baking soda op aan. Laat dit een tijdje intrekken, spoel uit en gooi het kledingstuk in de was. Weg vlekken!

Paardenbloemvlekken

Paardenbloemen kunnen hardnekkige vlekken veroorzaken in kinderkleding. Behandel deze vlekken zo snel mogelijk om de kans op succes te vergroten. Wrijf de vlek eerst in met wasbenzine of ossengalzeep. Laat dan een tijdje intrekken, spoel goed uit en gooi het kledingstuk in de was. Gaat het om een wit kledingstuk? Dan kun je eventueel bleek gebruiken.

Tomatensoepvlekken

Tomatensoep, tomatensaus of gewoon sap uit een tomaat. Tomaten zijn grote veroorzakers van vlekken. Gelukkig krijg je ze er vaak prima uit, als je er maar snel genoeg bij bent. Meestal is het voldoende om wat afwasmiddel op de vlek te wrijven en het uit te spoelen. Gooi het kledingstuk vervolgens in de was en de vlek is als het goed is verdwenen. In plaats van afwasmiddel kun je ook citroensap gebruiken.

Chocoladevlekken

Chocoladevlekken zijn vaak lastig uit kleding te verwijderen. Behandel de vlek zo snel mogelijk, want als je te lang wacht krijg je hem er soms niet meer uit. Schraap eerst zoveel mogelijk chocolade van de stof. Gebruik geen zeep, want dat kan de vlek fixeren. In plaats daarvan kun je de vlek behandelen met wat melk. Giet de melk over de vlek en laat even intrekken. Spoel uit met koud water en gooi het kledingstuk in de was.

Vlekken van cola of andere frisdrank

Colavlekken kun je meestal met een warm sopje uit de kleding verwijderen. Helpt dat niet? Besprenkel de vlek dan met een paar druppels citroensap en spoel de stof uit met lauwwarm water. Werkt dit ook niet? Probeer de vlek dan eens met wat ossengalzeep in te smeren. Was het kledingstuk vervolgens op maximaal 40 graden (boven die temperatuur werkt de ossengalzeep niet). 

Vetvlekken door mayonaise of olie

Een klodder mayonaise of een druppel olijfolie op de kleding van je kind gevallen? Oh oh, dat kan vervelende vetvlekken achterlaten… Voorkom dat de vetvlek permanent wordt door er snel wat afwasmiddel op te smeren. Gooi het kledingstuk daarna in de wasmachine en de vetvlek gaat er bijna altijd uit. Geen afwasmiddel bij de hand? Ook handzeep of shampoo doen de truc.

Zonnebrandvlekken

In de zomer wil je jouw kind natuurlijk goed beschermen tegen de zon. Smeren maar dus! Enige nadeel? De lelijke plekken die soms achterblijven in de kleding. Gelukkig zijn er manieren om ze eruit te krijgen. Meng bijvoorbeeld wat groene zeep met heet water en laat het vervuilde kledingstuk erin weken. In de wasmachine en weg is de vlek. Zijn er door de zonnebrand gele vlekken in witte kleding ontstaan? Laat het kledingstuk na het wassen drogen in de zon. De zon heeft een blekend effect, waardoor de vlekken vervagen.  

De do’s en don’ts om blijvende vlekken te voorkomen

Wél doen
  • Knutselschortjes zijn geweldig. De armpjes en het rompje zijn volledig bedekt, dus dit beperkt het slagveld.
  • Voordat je kind in de ochtend zijn of haar nieuwe outfit vies maakt, wacht je gewoon even met aankleden. Alleen een romper of hemdje met vlekken is zo te vervangen. 
Doe dit vooral niet!
  • Grote nieuwe vlek? Ga niet meteen hard wrijven of boenen, dit zorgt er juist voor dat de vlek nog meer intrekt. Ook kun je de vlek hiermee groter maken.
  • Zijn er nog steeds vlekken na het wassen? Was het dan nog een keer, met eventueel een extra behandeling. Gooi het alleen nooit in de droger, want dan krijg je het er waarschijnlijk niet meer uit.
  • Heet water kan de vlek ook fixeren. Spoel een vlek dus liever met koud of lauw water uit.

Veel tips, maar kinderen blijven vlekken maken. Hopelijk zorgen de tips ervoor dat het allemaal wat langer mee kan!

* Disclaimer: Deze tips zijn door ons verzameld, maar niet door ons getest. Wij dragen geen verantwoordelijkheid voor de uitwerking van de tips en kunnen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Raadpleeg bij twijfel een professioneel schoonmaakbedrijf.

Veel tips, maar kinderen blijven vlekken maken. Hopelijk zorgen de tips ervoor dat het allemaal wat langer mee kan!

Denise – Daily Monkeys